štvrtok 5. januára 2012

M1A1 (HA) Abrams alebo Operation productivity

Ha há tak je tu nový rok a OP sa nezdarila ... ale aspoň bude dobrý základ na nový rok :)  Operation productivity (OP) bol pokus ako neukončiť rok 2011 s číslom 1 v počte postavených modelov. Spolu s Matejom "KaVečkom" Paludom sme si kúpili Abramsa M1A1 (HA) od revellu 1/72. Prakticky to mala byť rýchlovka aj by bola nebyť mojej "nenásytnosti" a tak som rozvŕtal vrámci OP ešte ďalšie 4 modely. Všetky sú v stave pripravené na patinu ale pridávať sem ich budem postupne a M1A1 Abrams dostane prednosť keďže ním to začalo.
Stavba modelu: Výlisky v rámčekoch vypadajú obstojne avšak keď príde na realizáciu vyskytnú sa určité nedostatky. Korba je mierne zvlnená a treba ju trochu vyrovnať. Nič čo nezvládne hrubá sila :) Ďalší nedostatok sú zadné hnacie kolesá - k vani nedosadnú úplne a vytvorí sa priestor medzi vaňou a kolesom (poviete si ok veď tak je to aj v realite ... určite trochu menej ale priestor tam je) problém príde keď začnete lepiť pásy ktoré zaručene pôjdu krivo a bočnice tiež nesadnú tak ako majú! ... Riešenie je skrátiť ten tlstý kolík na ktorý sa lepia hnacie kolesá asi o 3-5mm a je po probléme. Bočnice síce budú úplne prilepené k hnacím kolesám ale kto chce stačí stenčiť hrany a hneď to vypadá realistickejšie. Ďalší nedostatok je samotný návod ktorý zabudol na diely (krok 6-nalepiť výduch z plynovej turbíny a krok 9 vežička veliteľa tanku - tá s Browningom) O počte článkov a označení vetiev ktoré sa majú použiť na zloženie pásov sa ani nejdem vyjadrovať - katastrofa ... tu pomôže len logika a samostatná práca. 
Abrams-a som začal stavať s tým že ho vložím do krabičky ako Stryker-a. Preto ten "divný" podvozok a kanón natočený dole. Keďže zvyšné "brýle scale" sú všetky v zelených odtieňoch rozhodol som sa pre kamufláž z Irackej púšte. Použité farbičky tamyia - základ: XF60 Dark yellow a zosvetlenie pseudomodulačné XF-60 + XF-1. 

2 komentáre:

Matej "KaVečko" Paluda povedal(a)...

Tá piesková mu pristane, som zvedavý aká bude podložka a celkovú kompozíciu. Zatiaľ sa to uberá veľmi dobrým smerom, tka len tak ďalej!

Vrabec povedal(a)...

uvidíme ako dopadne wathering a všetky tie fintičky ... až potom sa bude kompozicírovať ... základnú myšlienku mám v hlave ostatné až keď príde ten správny čas